Fredag kl 10:50 var vi på vei til flyplassen. Endelig :D Først var det 1t10min fra Oslo til Stockholm, deretter (med altfor kort overgangstid) 10t20min til Bangkok med Thai. Ganske ok fly egentlig. To timer ventetid i Bankok før vi endelig var på siste flytur mot Hanoi.

I Hanoi tok det en evighet å få ordnet visumet. Her går alt manuelt, så det var bare å smøre seg med tolmodighet. Vi ble plukket opp på flyplassen av hotellet, det var ganske behagelig.

Vi bor på Serene Botique Hotel og de har tidenes beste service! De organiserer og ringer dem det måtte være for å forsikre seg om at vi har booket riktig turer osv.

Hanoi – dag 1

Hanoi er en ekstremt travel by med mopeder overalt! Skal man krysse gaten må man bare gå i gjevt fart fremover, så kjører de rundt deg. Utrolig at det går bra.

Jeg trodde det kun var på bilder at vietnameserene brukte trekanthatter, men det gjør de faktisk i virkeligheten også.

Våres første møte med utelivet var en kjempefin café på toppen av en bygning, Avalon tror jeg den het. Her fikk vi is og jasmin te, airconditioning og en fantastisk utsikt. God start.

Deretter kjøpte vi noen altfor dyre mangoer (12kr stk, så ikke så ille for oss som er vandt med helt syke mangopriser). Vi ble opplært på hotellet at vi ikke skal betale mer enn 10,000 VND, ca 3kr pr mango.

Vi prøvde oss på litt gatemat og det var veldig godt! Vegar fikk i tillegg fikser skoen sin mens vi spiste, ganske greit.

Hanoi – dag 2

For å lære litt mer om maten og spisestedene i Hanoi booket vi en privat mattur med en guide. Hun var kjempekoselig og snakket veldig godt engelsk, kanskje ikke så rart siden hun var gift med en brite.

Vi fikk smake utrolig mye god gatemat.

  • Honningmarinert vaktel som vi dyppet i en salt, pepper og lime marinade.
  • Bolle med glassnudler, sprøstekt blekksprut, fiskekakebiter, ingefær og noe grønne blader av noe slag som var dekker med fish sauce. Dette var kanskje den beste retten.
  • Glassnuddeldumplings fylt med noe fiskegreier som vi dyppet i soyasaus. Litt merkelig konsistens, men ganske godt.
  • Storfekjøtt innrullet i noen grønne blader som skulle dyppes i soyasaus. Masse smak og veldig godt.
  • Vietnamesiske pannekaker. Disse var litt artige, for her var det en for for liten omelett, eller kanskje det var litt rismel i dem og i tillegg noen reker. Disse la vi på et rispapir sammen med noen tynne skiver agurk, gulrot og noe karsegreier, deretter rullet man det sammen og dyppet det i fish sauce. Nam!
  • Dessert! Yogurt med jack fruit, gelebiter og en eller annen sinnsyk lilla frukt. Ganske godt. Dennne jackfrukten var ihvertfall helt fantastisk. Rart vi ikke har den i Norge.

Ellers er inflasjonen her borte helt vill. Et lite besøk på en café koster 123,000 VND. To overnattinger kom på litt over 1,500,000 VND, men heldigvis er ikke det så mye mer enn 500kr :)

Vegar tok en aldri så liten inspeksjon av det elektriske og de følger nok ikke helt de samme standardene som hjemme.

På kvelden ruslet vi innom nattmarkede. Fredag til søndag stenger de en av gatene i Hanoi og setter opp en hel masse boder. Det er så vanvittig mange varer, og utrolig mye av det samme. Likevel var det litt morsomt å se og vi fikk kjøpt mye godt av de som stod og lagde forskjellig mat langs gaten.

Hanoi dag 3

Det var meldt sprutregn i Halong Bay, så vi byttet om på turene slik at vi tok Sapa først. For å komme til Sapa måtte vi ta nattog og vi fikk dermed en dag ekstra i Hanoi. Denne ble brukt til litt turistting.

Vi begynte med å rusle bort til Ho Chi Minh mausoleet. Dessverre var han ikke hjemme ettersom han var på ferie i Russland for vedlikehold. Vi fikk likevel se bygningen og en del fine dekorasjoner.

Etter det tok vi turen innom Temple of Litterature, Vietnam sitt første universitet (1076). Her ble de lært opp i litteratur, poesi, kinesisk og konfusianisme (hvis det heter det på norsk da…). Det var ikke mange som fullførte og hver som fullførte fikk sin egen «statue».

Det var fine tempelbygninger og mange bonsaitrær!

Vi ruslet også innom Hanoi Prison, også kalt Hilton Hanoi av de amerikanske fangene. Fengselet ble bygget av franskmennene i 1904 (Maison Centrale) og de holdt politiske fanger her. Senere ble det brukt av nordvietnam for amerikanske krigsfanger.

De siste amerikanske fangene ble satt fri i 1973. Det er jo virkelig ikke lenge siden! Tre år senere, i 1976, ble Nord- og Sør-Vietnam slått sammen til det vi kjenner i dag.