Kl 22:00 hoppet vi på nattoget til Sapa, nord i Viernam, nesten på grensen mot kina. Vi delte en 4-sengslugar med en tysker og en amerikaner. Ganske trivelig. Kl 03:00 ble vi vekket og fortalt at det hadde gått gordskred på linjen, så vi måtte med buss for tog et stykke. Nesten som NSB det her. Bussene ble stappet til godt over godkjent grense med folk og bagasje og kjøreturen varte ca 1,5t. Deretter var det å stable seg tilbake på toget ca kl 04:30 og prøve og sove litt før man ankom Lao Chai. I Lao Chai ble vi plukket opp av den som skulle guide oss opp Fansipan. Fra Lao Chai er det ca en time å kjøre opp til Sapa.

Før avreise spiste vi en kort frokost (nudler selvfølgelig) før vi ble satt bakpå hver våres scooter i sprutregn. Vi fikk kjøpt er par ponchoer for å beskytte sekkene osv.

Vi starter gåturen ca 1900moh i plaskregn. Vi trasket i gjørme, balanserte på trestokker over elver og kravlet opp små skrenter. På turen fikk vi se live kardemomme. Det var nytt for meg. Vanligvis kommer den ferdig i glass og vokser ikke fritt langs en turløype langt opp i fjellet.

Etter ca 2,5t spiste vi lunch. Heldigvis fikk vi tak over hodet og en ganske varm lunch. Det var digg. Nå begynte et skikkelig møkkavær med masse masse masse regn og stiene ble fort til små elver. Vi skyntet oss av gårde til der vi skulle tilbringe natten.

Det tok ca 2t å gå til stedet vi skulle sove. Det de ikke hadde fortalt oss var at det var et skur med utett tak, uten strøm og dermed ikke varme eller lys. Najs! Vi var gjennombløte og vel så det og det var ingen mulighet for å tørke noe og heller ikke mulig å lage bål eller noe. Ute var det ca 8 grader. Det hele toppet seg når det viste seg at vi skulle sove på plankegulv med et tynt liggeunderlag og sovepose.

Kl var ca 16:00 og kl 17:00 fikk vi mat. Ganske god mat med påfølgende «happy water», en form for sterk hjemmebrent risvin. Det var visst for å få opp varmen. Det funket, en stund ihvertfall. Deretter var det ingen ting å gjøre. Alt var vått og det blåste tvers gjennom skuret, så eneste stedet vi klarte å holde varmen var i soveposene.

Vi fikk koblet sammen soveposene og hutret oss gjennom natten. Jeg ble kjempedårlig i løpet av natten med både feber og magetrøbbel. Natten tok en evighet før morgenen meldte seg. Kl 0700 tredde vi på oss de våte klærne og ruslet videre i regnet.

Etter ca 3 timer var vi på toppen. Jeg var kjempeslapp, men humøret steg når vi kunne se toppen, regnet minket litt, vi fikk vite at det var mulig å ta gondol ned og jeg fikk lov å gå på do inni tidenes største Buddha!

Vi betalte lett for billettene for gondolen ned. Vi møtte også et fransk par som hadde gått samme turen og var gjennomvåte og kalde uten penger til gondolen. Vi kjøpte billetter til alle fire og det var helt himmelsk å kunne sitte stille hele veien ned i en tørr vogn (med våte klær vel og merke).

Turen var ikke helt ferdig enda og vi måtte sitte bakpå scooterene i ca 30 min før vi kom tilbake til der vi startet. Deretter måtte vi finne hotell. Insjekkingen føltes som en evighet, men det gikk nok egentlig ganske raskt. Det var et nyåpnet hotell som het Sapa Lodge, kjempefint.

Jeg tok en evig lang dusj, uten dårlig samvittighet, for vann har de mer enn nok av i Sapa! Og pakket meg i seng. Klokken var ca 13:00 og jeg sov av og på helt til kvelden. Vegar var ute en liten tur og fikset Cola og Ritz kjeks, samt en liten pizza med pepperoni. Fantastisk :D Det er ikke ofte jeg setter sååå stor pris på en tør og myk seng.

Sapa – dag 2

Neste morgen spiste vi en ganske random frokost. Vi valgte begge hver våres ting fra en meny, men fikk noe helt annet. Vi var bare happy for mat.

Vi har hele veien hatt god kontakt via WhatsApp med hotellet i Hanoi og de var fantastiske. De fortalte at været ikke ble bedre med det første og at toglinjen enda ikke var fikset. De booket om togbillettene til en ettermiddags sleeper bus. Dermed rakk vi å leie scooter og kjøre oss en runde til Cat Cat før vi måtte hjem.

Bussen var super, veiene flotte og turen tok bare 4,5t til Hanoi. På hotellet fikk vi igjen en varm velkomst og et fint rom. Godt å få en god natts søvn før vi skulle videre på cruise i Halong Bay.